Pieaugot pārtikas produktu cenām, gandrīz visi meklē veidus, kā samazināt savus ikdienas tēriņus. Tikai daži cilvēki saprot, ka viens no vienkāršākajiem veidiem uz ko ietaupīt ir ēdiens. Saskaņā ar Europe in Data aptauju, neskaitot mājokli, šīm lietām cilvēki tērē visvairāk. Kā mēs varam ietaupīt uz pārtiku, saglabājot produktu kvalitāti?
Plāno savu ēdienreižu laikus un tēriņus pārtikai
Neej uz veikalu, kad esi izsalcis, iepērcies pēc saraksta un iegādājies preces ar akcijas atlaidi. Taču vēl efektīvāk būs, ja iepriekš pierakstīsi, kas no produktiem pietrūkst mājās. Tev nav jāveido plāns visai nedēļai. Vienkārši koncentrējies nākamajām dienām un pieraksti, ko gatavosi brokastīs, uzkodās, pusdienās un vakariņās. Iepērkoties pēc saraksta, netērēsi tik daudz naudas par lietām, kas, iespējams, tev nemaz nav vajadzīgas.
Nepērc visu, kam ir atlaides
Mūs automātiski piesaista dzeltenās cenu zīmes ar zemākām cenām, taču vienmēr ir jāpadomā, vai iegādāsies preci, pat ja tā nebūtu izlikta izpārdošanā ar zemākām cenām. Dažkārt preču cenas tiek mākslīgi palielinātas jau pirms atlaides, un zemāka cena var nebūt izdevīgāka. Centies pēc iespējas mazāk veikt impulsīvus pirkumus. Ja plāno iegādāties tomātus pirms dzirdēji par atlaidēm, tad dodies uz veikalu un nopērc tos. Taču iepirkumu grozā neliec daudz pārtikas, kura ir ar atlaidi, jo bieži vien tev nebūs laika izmantot visu ēdienu, ko nopirki un tas būs jāizmet.
Sagatavo uzkodas un pusdienas mājās
Ja salātus sagatavosi līdznešanai uz darbu mājās, tad tas tev izmaksās daudz lētāk nekā pasūtot tādus pašus salātus restorānā vai uzņēmuma ēdnīcā. Tas nenozīmē to, ka atteikt sev maltīti ēdināšanas vietā – taču izdevīgāk būs, ja ik pa laikam pusdienas vai uzkodas pagatavosi mājās. Vakardienas pusdienu pārpalikumus vari ņemt līdzi, piemēram, uz darbu. Tādā veidā tu patērēsi pārtiku, ko citādi izmestu, un ietaupīsi naudu uz pusdienu rēķina. Ja nevari izdomāt, ko gatavot, iedvesmojies no šīm https://www.delfi.lv/tasty/45833919/recepsu-kolekcijas/46462803/17-idejas-darba-dienas-pusdienlaika-maltitei-ko-sagatavot-lidznemsanai receptēm, kuras vari pagatavot pusstundas laikā un dažādot savu pusdienu ēdienkarti visu mēnesi.
Izmanto visas ēdiena sastāvdaļas
Lai ietaupītu ģimenes budžetu, tas noteikti ir tā vērts, ja iemācīsies apstrādāt dārzeņu vai gaļas produktus. Piemēram, tu vari izmantot pārpalikušos dārzeņus un izmantot tos citām receptēm. Vai arī vistas kotlešu vietā iegādājies veselu vistu un sagriez to daļās. Tas izmaksās mazāk nekā jau apstrādāti subprodukti, un būs izdevīgāki lietošanai ilgtermiņā. Vistas kaulus vari izmantot buljonam, ciskas un krūtiņas vari cept cepeškrāsnī, atlikušo cepeti vari izmantot risotto pagatavošanā.
PADOMS: tev nav jāapstrādā gaļas vai dārzeņu daļas, kuras tu neizmantotu un izmestu. Ievieto tos saldētavā un izņem tad, kad tie būs nepieciešami. Tas noteikti ir labāks risinājums nekā tos izmest.
Audzē garšaugus un dārzeņus mājās
Viens no veidiem, kā ietaupīt uz pārtiku, ir piemājas puķu dobe vai dažas kastes ar zaļumaugiem uz balkona, kurās vari stādīt dārzeņus, garšaugus un augļus, ko parasti iegādājies veikalā. Atliek tikai sagatavot sēklas, augsni un kasti.
Kādus dārzeņus jāsēj, un kā tos audzēt?
- Pavasarī: tomāti, gurķi, paprika, baklažāni, redīsi, bietes
- Vasarā: zaļās pupiņas, kāposti, salāti, spināti
Visas minētās sugas parasti audzē arī uz balkona, tāpēc tām nav vajadzīgas lielas puķu dobes. Ja mājās nav balkona, tad vismaz var ietaupīt uz garšaugiem, audzējot tos uz palodzes. Mājas apstākļos uz tavas palodzes izaugs baziliks, rozmarīns, pētersīļi, maurloki, majorāns vai piparmētra.